Ungdommens Vårsalong

Ungdommens Vårsalong 2023 er sat i værks og UngiAarhus er naturligvis med igen - for 16. gang. Så send os dit bud på et værk og få mulighed for at være med på Danmarks største kunstudstilling for unge!

Hvad går årets tema ud på?

Årets tema handler om at gå imod strømmen, at være fremadsynet, det hylder selvstændigheden, handlekraften og kvaliteten ved at stikke ud. Temaet åbner selvfølgelig op for mange andre fortolkninger, som vi vil lade være op til jer børn og unge i Aarhus at udfolde og præsentere, når I bidrager til Ungdommens Vårsalong udstilling 2023: ”På kant, eller forkant?”

Hvad er Ungdommens Vårsalong?

Ungdommens Vårsalong er UngiAarhus’ kuraterede kunstudstilling for kreative børn og unge fra 6. klasse til (og med) 18 år. Vi samarbejder med Odense, København og Syddjurs kommune, som hver især også har deres egen udstilling og slutter i fællesskab af med en udstilling i København.

Hensigten med Ungdommens Vårsalong er at skabe et rum for at unge kunstnere kan spire frem. Måske ved du, at du har en kunstner gemt i dig, måske er det netop nu, du skal finde ud af det? Udfold eller udforsk dine kunstneriske sider gennem skabelsen af fysiske værker inden for tegning, akvarel, oliemaling, foto, grafik, skulpturer og meget andet. Eller giv dig i kast med at skabe et digitalt værk gennem lyd, video eller animation. Der er som udgangspunkt ingen krav (eller begrænsninger) til dimensionerne af værkerne – så slå jer løs!

Synes du også, at ’Vårsalong’ er et spøjst ord? Så lad os da lige hurtigt vende årsagen til navnet. Det kommer nemlig af udstillingens svensk-danske rødder – ordet betyder ’forårsudstilling’ på svensk. Så selvom Malmø ikke længere er en del af samarbejdet, som de var, da udstillingen blev skabt i 1972, bevares navnet som en hilsen til udstillingens historie.

Kan jeg deltage i Ungdommens Vårsalong?

Alle kan deltage i Ungdommens Vårsalong, så længe de er i målgruppen – 6. klasse til (og med) 18 år. Man kan tilmelde sit værk som enkeltperson eller som kunstnerduo.

Ønsker du/I at indsende et værk i en gruppe større end to, kan I skrive til Julia Sif Naldal på sjun@aarhus.dk og høre om jeres muligheder.

Hvordan bliver mit værk en del af udstillingen?

Vi kører videre med sidste års hypermoderne form og første del af udvælgelsen er derfor digital. Det vil sige at man tilmelder sit værk via en digital tilmeldingsblanket, som kommer op som link her på siden og på Facebook i slutningen af november. Som lærer eller pædagog kan du også tilmelde et værk på vegne af et barn/en ung.

Vi vil gerne bede jer følge alle trin nøje og sørge for at billederne er i høj kvalitet – så har vores kuratorer nemlig de bedste betingelser for at vurdere værkerne. Der kommer mange bidrag, så overholdes alle krav ikke, bliver man frasorteret.

Alle tilmeldte værker bliver vurderet ligeligt af de tre professionelle kunstnere, som kuraterer udstillingen.

Kurateringen foretages på baggrund af en vurdering af, hvordan årets tema er fortolket, styrken af værkets udtryk, den håndværksmæssige dygtighed samt indsatsen bag værket og dets nytænkning.

Sådan tilmelder du dit værk

På linket herunder tilmelder du dit værk, og du kan også læse meget mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du udfylder oplysningerne om værket. 

Hvilke datoer skal jeg holde øje med?

Vi åbner for den digitale tilmelding mandag d. 21. november. Der er deadline for digital tilmelding fredag d. 27. januar 2023 kl. 12.00.
De, der udvælges i første runde, får besked senest d. 10. februar 2023, og skal indlevere deres fysiske værker direkte på Aarhus Rådhus mandag d. 20. februar mellem 14:30 og 17:30.

Der er fernisering på Aarhus Rådhus tirsdag d. 21. februar fra kl. 16:30 til 18:00 med lette sager til ganen, åbningstale af rådmanden til ørerne, foruden naturligvis fantastiske værker til øjnene. Under ferniseringen vil de fremmødte gæster samt kuratorerne udvælge, hvilke værker vi sender videre til fællesudstillingen i København.

Fredag d. 24. februar er der afhentning af ikke-udvalgte værker mellem 15:00 og 17:00. Hvis du ikke afhenter dit eller jeres værker, vil de blive destrueret, så vær meget opmærksom på dette!

De udvalgte værker bliver sendt videre til fællesudstillingen på Københavns Rådhus med officiel åbning tirsdag d. 7. marts 2023 kl. 16:30.

Kunstnerne bag de endeligt udvalgte værker inviteres med på tur til København for at se udstillingen og gå en strøgtur, her kan der medtages én ledsager pr. kunstner (forælder, ven, pædagog e.l.). Yderligere info om dette følger pr. mail til de udvalgte kunstnere.

Der produceres efterfølgende en kunstbog for de endelige værker fra de deltagende kommuner, Aarhus, Odense, Syddjurs og København.

De var med i Ungdommens Vårsalong 2022

Tidligere temaer

2022: MIN STEMME
2021: PÅ DEN ANDEN SIDE
2020: VELKOMMEN
2019: KUNSTIGT
2018: SOM JEG SER DET
2017: SYNES GODT OM