Gå til hovedindhold

Gaming i Beder Fritidsklub

I Beder Fritids- og Ungdomsklub ser vi gaming som en god og givende aktivitet på lige fod med alle de øvrige aktiviteter i klubben. Her kan du læse mere om, hvordan vi forholder os til gaming som en aktivitet

Indhold

    Efter skoledagen har mange brug for et arenaskifte, og spilrummene kan være et godt sted at begynde klubdagen for nogle børn. For os handler gaming om leg, kammeratskab, samarbejde, kreativitet og fordybelse på lige fod med mange af de andre aktiviteter, vi har i klubben.

    Klubbens aktiviteter ved spillene har stærkt fokus på:

    • Det sociale aspekt: Hvor børnene/de unge snakker sammen og hjælper hinanden, og derved opnår
      relationer via samspil og samarbejde,
    • Det motoriske aspekt: Hvor både stærke og ikke så stærke børn/unge kan bruge deres krop på en måde, der er spændende og udviklende for dem,
    • Det personlige aspekt: Hvor børn med lavt selvværd eller status kan opnå en følelse af at kunne
      noget - at være vigtig i de andres øjne.

    Fokus på socialt samvær i aktiviteterne

    Inden for klubbens pædagogiske ramme er computer- og Playstationaktiviteter stærkt forbundet med socialt samvær. Når man spiller sammen, skal der tages mange fælles beslutninger for eksempel: Hvem skal være på hold sammen i multiplayerspil, hvilken bane/level skal spilles, og hvilken taktik skal anvendes? Det giver træning i sociale færdigheder, samarbejde og demokratiske processer.

    Samtidig styrker mange spil koncentrationsevnen, koordinationen, overblik og taktisk forståelse samt planlægning og problemløsning. Nogle spil har et fortællende og lærende historieforløb, som stimulerer lærelyst og fantasi, hvor andre kræver samarbejde og dialog for, at man kan lykkes.

    I fællesskabet omkring spil bliver de almindelige, sociale mønstre ofte brudt op, hvilket støtter op om gruppedynamikken i børne-/ og ungegruppen. Nogle spil dækker ikke kun fællesskabet i selve det fysiske spil-rum, der er også et socialt kodeks for færden på internettet.

    Vi lægger vægt på, at børn og unge udvikler en sund webetik, som afspejler den respekt, man behandler hinanden med i den virkelige verden.

    Vi har en tidsbegrænsning på maksimalt én time om dagen for computer og Playstation - dog på to forskellige måder.

    Om vores tidsbegrænsninger

    Man kan spille i op til en time, hvilket er et valg, vi har taget ud fra, at det er den tid, det kræver, for at kunne spille én kamp i for eksempel Counter-Strike.

    Man kan ikke stoppe kampene, når de først er i gang, da det vil resultere i at klubben modtager et ”ban” fra spillet. Modtager man dem, kan man efterfølgende ikke spille spillet i en tidsperiode, og perioden bliver længere og længere for hver gang, det sker.

    Computerrummet er åben mandag, tirsdag, onsdag og fredag for alle børn fra 5. til 9. klasse. Hver torsdag har vi båldag i klubben udenfor og for at sikre, at medlemmerne støtter op om det, holder vi lukket for computerrummet. Vi har dog åbent for 7. til 9. klasse, som har efterspurgt en dag, hvor det kun er dem, der er der.

    Børnene og de unge kan spille i 10 minutter pr. person; men man må gå sammen fire personer om en tid og altså få op til 40 minutter i alt om dagen.

    Det er en beslutning vi har taget, da vi gerne vil have, at medlemmerne spiller sammen med hinanden og ikke alene. På den måde opfordrer vi til, at man inviterer andre ind og måske endda nogen, der ikke lige er ens bedste ven, eller som man ikke kender så godt i forvejen, det er for eksempel på tværs af klassetrin.

    I mange aktiviteter støtter vi perifer deltagelse, som rundt om bålet eller i krea. Men i Playstationrummet oplever vi, at børnene ofte bliver og ser deres venner spille, hvor vi gerne vil have dem ud i klubben og deltage i andre ting, efter de lige har siddet og spillet. Derfor har vi besluttet, at man fremover ikke skal være der, når man ikke selv spiller.

    Alle de spil, vi køber til Playstation, er spil, hvor man kan spille fire ad gangen, og det er igen med det udgangspunkt, at singleplayerspil er noget, man må/kan spille derhjemme og ikke i klubben, hvor vi forsøger at arbejde med relationer og samarbejde.

    Tidligere har vi haft spil som Fortnite på Playstation; men det har vi fjernet, da der ikke er mulighed for at spille med splitscreen, og altså være fire sammen på én gang. Til gengæld kan man spille Fortnite i computerrummet, hvor der er mulighed for at være fire sammen i spillet.

    Playstationrummet er åbent mandag, onsdag og fredag. Tirsdag har vi altid en fysisk aktivitet i salen eller udenfor, som vi forsøger at bakke op om ved at lukke for Playstationrummet. Derudover har vi lukket for Playstationrummet om torsdagen, hvor vi har båldag udenfor.
    Ydermere har vi lukket i rummet den første halve time når børnene kommer fra skole, men dette overvejer vi om skal forlænges med endnu en time således at flere børn kan deltage i de aktiviteter der sker først på dagen.

    Vores håb er, at de unge kan styrke deres relationer, og opbygge nye via gaming og tage det med ud i klubben efterfølgende til de øvrige aktiviteter i klubben.

    Derfor prioriterer vi i klubben spil, hvor børnene og de unge kan spille med og mod hinanden, så de på den måde kan udvikle sociale netværk og relationer. Børnene og de unge kan ønske nye spil til klubben; men vi godkender kun spil, der opfylder vores mål for, hvad man skal opnå i et gamingrum.

    For hvert spil, der stilles til rådighed gennem klubben, forholder vi os til den konkrete aldersmærkning (PEGI) ud fra vores pædagogiske betragtninger. Når et spil bliver forslået af børnene eller de unge, bliver det taget op på et fællesmøde, hvor vi beslutter, om vi kan godkende det eller ej.

    Læs mere om PEGI og vores overordnede regler

    PEGI er en europæisk sammenslutning mellem 16 lande, der klassificerer spillene i anbefalede aldersgrupper. Kriterierne er udtryk for et kompromis mellem landene, og er alene en anbefaling. 

    De fleste spil bliver indkøbt i henhold til aldersmærkningen (PEGI). Dog er det ikke altid tilfældet, da PEGI kun er en anbefaling, og vi i nogle tilfælde vægter pædagogiske overvejelser højere. Det er for eksempel, at det konkrete spil fordrer samarbejde mellem spillerne, som kan være med til at styrke sammenhold og sociale færdigheder.

    Derfor laver vi altid en individuel pædagogisk vurdering af hvert spil, og dokumentere vores overvejelser og begrundelser.

    De overordnede regler i computerrummet er bestemt af de voksne i klubben. Dog inddrager vi børnene i løbende at evaluere og udvikle reglerne.

    Vi har oprettet et computerråd hvor medlemmer fra 5. til 9. klasse kan være med. Her diskuterer vi alt fra bekæmpelse af støj, god kommunikation, hvad man gør når man møder fremmede mennesker online til planlægning af turneringer og så videre.

    Computerrådet har for eksempel besluttet, at det kun er de fem unge, der spiller, som må være i rummet.

    Det er en beslutning, som blev taget ud fra en samtale om, hvordan de unge selv mener, de bedst opnår god kommunikation og samarbejde, når de spiller sammen. De nåede frem til at ”tilskuere”, eller unge der var perifert deltagende, kunne være et forstyrrende element i rummet. Efterfølgende har vi fjernet de ekstra stole, der var i rummet.

    De har også planlagt turneringer, LAN-arrangementer og lavet regler om sprogbrug, karantæne fra rummet med mere. Computerrådet har også udarbejdet en liste med 10 gode råd til forældre.

    Listen giver gode råd til, hvordan en forælder kan tale med deres barn om gaming. Det er for eksempel, hvordan man bedst kan lave aftaler, hvad udfordringerne ved at lukke et spil ned hurtigt kan være og hvorfor, samt hvordan man kan prøve at sætte sig ind i, hvad de spiller eller ser på nettet og så videre.

    Spil, vi udbyder i klubben

    • Counter-Strike, PEGI 18 år
      • Samarbejde
      • Kommunikation
      • Tillid til hinanden i gruppen

    • Fortnite, PEGI 12 år
      • Samarbejde
      • Kommunikation
      • Animerede figurer 

    • PUBG, PEGI 16 år
      • Samarbejde
      • Kommunikation
      • Hjælpe hinanden
      • Koordinering af overblik over hvornår man skal skynde sig og hvornår man skal have tålmodighed

    • The Sims, PEGI 12 år
      • Ofte sidder de flere og spiller sammen på én pc, hvilket fremmer forhandlingsprocesser og kompromiser
      • Vidensdeling og idéudvikling
      • Opmærksomhed på verden: arbejde, familieliv, stress, behov for søvn og så videre
      • Tilvalg of fravalg

    • Roblox, PEGI 9 år
      • Ofte sammenspil
      • 1000-vis af forskellige spil, vi har endnu ikke set nogen spil i Roblox som vi har forbudt
      • De kan konstruere deres egne spil
      • En slags øvebane for spil børnene kan møde senere når de bliver ældre; eksempelvis spil der minder lidt om Counter-Strike, Fortnite og så videre

    • Sea Of Thieves, PEGI 12 år
      • Samarbejde - det er svært at sejle et skib alene
      • Kommunikation - med hinanden og andre
      • Opgaveløsning
    • FC 25, PEGI 3 år
      • Samarbejde
      • Kommunikation

    • Gangbeast, PEGI 7 år
      • Kan være samarbejde, eller at spiller mod hinanden
      • Et spil hvor rammerne ikke er helt definerede og der forgår meget leg i spillet
      • Forhandlingsprocesser om, hvordan spillet skal spilles: konkurrence, sammenspil, udforskning og så videre

    • Duckgame, PEGI 10 år
      • Konkurrence på en sjov måde

    E-sport

    Vi skelner i klubben imellem den daglige, uformelle gaming og vores E-sportsforløb. Betegnelsen E-sport står for ‘Electronic Sport’ og dækker over konkurrencer i computerspil.

    Et af formålene med at arrangere E-sport i klubben er at få de unge ud af deres ungdomsværelser og ind i et sundt, lærende og forpligtigende fællesskab med andre unge, der deler deres gamer-interesse.

    E-sportsforløb er altid guidet af en voksen i klubben og har helt klare mål, hvor vi blandt andet fokuserer på følgende:

    • Taktisk forståelse - En forståelse for spillets regler og dynamikker
    • Kost og motion - Hvad skal kroppen bruge for at kunne holde fokus, når man er i konkurrence med andre igennem spil
    • Kommunikation og sprogbrug - Hvordan samarbejder man bedst muligt: takt og tone
    • Kreativitet og innovation - Når børnene spiller, udvikler de egne lege inden for spillets rammer og afprøver, hvad der er muligt i de forskellige spilverdener
    • Problemløsning - Når børnene møder udfordringer i spillet, lærer de at udføre opgaver og løse problemer inden for de rammer, som spillet giver.
    Sidst opdateret: 3. juli 2025