Gå til hovedindhold

Praksisskolen

Et praksisorienteret undervisningstilbud i Ungdomsskolen for unge i 7. til 9. klasse

  • Læs op

Indhold

    Vores grundtanker

    I Praksisskolen hylder vi håndens kreativitet og det skabende og eksperimenterende

    Vi tilstræber at åbne den kreative og håndværksmæssige verden for de unge og giver dem mulighed for livsudfoldelse, herunder valg af ungdomsuddannelse.

    Det gør vi

    • igennem konkrete praksisorienterede og skabende aktiviteter ex. byggeprojekter, motorlære, madkundskab, medier og makerspace stifter de unge bekendtskab med andre og alternative fagområder end dem de præsenteres for i grundskolen.
    • ved at få kendskab til forskellige uddannelsesmuligheder og møde rollemodeller fra erhvervslivet. 

    I Praksisskolen får de unge lys i øjnene og mod på livet

    Vi arbejder med det hele menneske, ungdomslivet og parathed og tilstræber at give de unge troen på, at både den rigtige uddannelse og det gode ungdomsliv også venter på dem. 

    Der gør vi ved

    • at give plads til sammen at udforske det, der er svært ved at være ung og få snakket om, hvad der er brug for at træne både fagligt, personligt og socialt for at komme godt videre på livets vej.  
    • at tage udgangspunkt i den enkelte unges forudsætninger, motivationer og drømme, og arbejde med at skabe succesoplevelser i hverdagen. 

    I Praksisskolen bygger vi bro til fællesskaber 

    Vi tror på, at alle unge har brug for jævnaldrende at spejle sig i, steder at høre til og gode interessefællesskaber sammen med andre.  

    I Praksisskolen bliver den unge en del af UngIAarhus og et stort og mangfoldigt netværk af ungdomsskoleaktiviteter og klubber for unge i Aarhus, hvor vi vil gøre alt for at bygge bro til en god fritid for alle unge. 

    De unges egne motivationer og målsætninger som drivkraft

    Som ung i Praksisskolen er man med til at lave sine egne målsætninger, når man starter. Disse vil være  løbende blive drøftet og justeret, så de matcher den unges motivation og livsverden.

    De fællesskabende læringsmiljøer som drivkraft 

    I Praksisskolen starter dagen altid fælles med et “morgen tjek ind” kl. 8.30. Her tales om dagens opgaver og man kan komme med ideer og ønsker og dermed have indflydelse på dagens program.  

    Ligeledes sluttes dagen af med et fælles “tjek ud” kl. 14.30, hvor der sættes ord på, hvad vi har lært i dag og hvad der gav bedst mening og evt. godt kunne være anderledes en anden gang. De opgaver, som de unge skal arbejde med i løbet af dagen, kan have forskellige karakterer og være i forskellige mindre grupper. 

    Det kan bl.a. være at bygge en væg, et syprojekt, at indrette rum, grafisk design, sætte sig ind i hvordan en ny 3D printer virker, reparerer knallerter, producere ting eller småmøbler. Det kan også være opgaver som de unge selv kommer med.  

    Fælles for alle opgaverne er, at det også skal give mening i forhold til at lære noget praktisk fagligt eller
    mere alment skolefagligt. Vores erfaringer er, at praktiske opgaver skaber gode rammer for at tale om
    de lidt sværere ting, både i mindre grupper og i en ung-voksen relation. 

    Vi tager også på ture i vores bus for at give de unge nogle fælles oplevelser og for at træne, hvordan man agerer, når man kommer ud på en virksomhed, på en skole eller ud i det offentlige rum. I Praksisskolen er der også mulighed for at komme i praktik og tage kurser ex. på Aarhus Tech.

    Unge fra 7. til 9. klasse, der kan profitere af et mere praksisorienteret læringsmiljø. Unge som interesserer sig for at arbejde med sine hænder og ønsker at øve og dygtiggøre sig inden for håndværk, design og teknik. 

    Praksisskolen er et alternativt skoletilbud og kan bruges som supplement eller som afklaring til videre skoleforløb. Derfor laves aftalerne altid mellem skole og Ungdomsskolen inden den unge kan starte.

    Skoler/UU kan tage kontakt til Ungdomsskolen, hvis de har en elev som kunne have gavn af et tilbud på Praksisskolen. Tilbuddet er typisk 1-2 dage om ugen, men kan skræddersyes, så det passer til den enkelte unge.

    Forældre og unge må gerne tage kontakt direkte til Praksisskolen for et besøg. 

    Praksisskolen holder til på Motorgårdens Makerspace, som er et ungdomsskolefaglokale, der ligger i et ombygget mekanikerværksted og som består af flere forskellige værksteder og kreative miljøer, som de unge selv er med til at bygge op. 

    Sidst opdateret: 22. juli 2024