Gå til hovedindhold

Ungdommens Vårsalong

Ungdommens Vårsalong tager fat på ”HVERDAGEN”

 • Læs op

Indhold

  Ungdommens Vårsalong 2024 er sat i værks. Aarhus Kommune og UngiAarhus er naturligvis med igen - for 17. gang. Så send os dit bud på et værk og få mulighed for at være med på Danmarks største kunstudstilling for unge!

  Hvad går årets tema "HVERDAGEN" ud på?

  Årets tema kan fortolkes på alle mulige måder. Det kan handle om gentagelser og rutiner, om kedsomhed, om spænding, om skoletid, om fritid, eller om det, der fylder mest i ugens løb. Men lad ikke disse forslag holde dig fra selv at tænke over, hvad ”HVERDAGEN” betyder for dig.

  Hvad er Ungdommens Vårsalong?

  Ungdommens Vårsalong er UngiAarhus’ censurerede kunstudstilling for kreative unge fra 6. klasse til (og med) 18 år. At udstillingen er ’censureret’, er en fancy måde at sige, at tre professionelle kunstnere udvælger de værker, der kommer med på udstillingen.
  Ungdommens Vårsalong er et samarbejde mellem tre kommuner – Odense, København og Aarhus. Odense Kommune holder ligesom os i Aarhus en udstilling, før vi alle samles i København til en fælles udstilling med omkring 250 værker, skabt af unge fra de tre kommuner.

  Vi samarbejder med Odense og København kommune, som hver især også har deres egen udstilling og slutter i fællesskab af med en udstilling i København.

  Ideen med Ungdommens Vårsalong er at skabe et rum for, at unge kunstnere kan spire frem. Måske ved du, at du har en kunstner gemt i dig, måske er det netop nu, du skal finde ud af det? Udfold eller udforsk dine kunstneriske sider gennem skabelsen af fysiske værker inden for tegning, akvarel, oliemaling, foto, grafik, skulpturer og meget andet. Eller giv dig i kast med at skabe et digitalt værk gennem lyd, video eller animation. Der er som udgangspunkt ingen krav (eller begrænsninger) til størrelsen på værkerne – så slå dig løs!

  Synes du også, at ’Vårsalong’ er et spøjst ord? Så lad os da lige hurtigt vende årsagen til navnet. Det kommer nemlig af udstillingens svensk-danske rødder – ordet betyder ’forårsudstilling’ på svensk. Så selvom Malmø ikke længere er en del af samarbejdet, som de var, da udstillingen blev skabt i 1972, bevares navnet som en hilsen til udstillingens historie.

  Kan jeg deltage i Ungdommens Vårsalong?

  Alle kan deltage i Ungdommens Vårsalong, så længe de er i målgruppen – 6. klasse til (og med) 18 år. Man kan tilmelde sit værk som enkeltperson eller som kunstnerduo.

  Ønsker du/I at indsende et værk i en gruppe større end to, kan I skrive eller ringe til Jon Bendixen på jonben@aarhus.dk / +45 27 64 43 80 og høre om jeres muligheder.

  Hvordan bliver mit værk en del af udstillingen?

  Du tilmelder dit værk via en digital tilmeldingsblanket. Der kommer et link til den her på siden i slutningen af november. Som lærer eller pædagog kan du også tilmelde et værk på vegne af en ung.

  Vi vil gerne bede jer følge alle trin nøje og sørge for at billederne er i høj kvalitet – så har vores kuratorer (vores ’udvælgere’) nemlig de bedste betingelser for at vurdere værkerne. Der kommer mange bidrag, så overholdes alle krav ikke, bliver dit værk desværre frasorteret.

  Alle tilmeldte værker bliver vurderet ligeligt af de tre professionelle kunstnere, som censurer udstillingen. Censureringen foretages på baggrund af en vurdering af:

  • hvordan årets tema er fortolket,
  • styrken af værkets udtryk,
  • den håndværksmæssige dygtighed samt
  • indsatsen bag værket og dets nytænkning.

  Sådan tilmelder du dit værk

  Tilmeldingslink kommer her mandag d. 20. november 2023.

  Hvilke datoer skal jeg holde øje med?

  Vi åbner for den digitale tilmelding mandag d. 20. november 2023. Der er deadline for digital tilmelding fredag d. 26. januar 2024 kl. 12.00.

  De, der udvælges i første runde, får besked senest fredag d. 2. februar 2024. Deres fysiske værker skal fredag d. 9. februar mellem 14.30 og 17.30 indleveres direkte på udstillingen, der i år foregår i City Vest, Gudrunsvej 7, 8220 Brabrand.

  Der er fernisering i City Vest mandag d. 19. februar fra kl. 16.30 til 18.00. Her serverer vi lidt let mad og drikke, en åbningstale, en åbningsoplevelse og selvfølgelig et nøje udvalgt udpluk af Aarhus Kommunes unge kunstneres værker.

  Under ferniseringen vil de fremmødte gæster samt kuratorerne udvælge, hvilke værker vi sender videre til fællesudstillingen i København. Kunstnerne bag de udvalgte værker, får besked tirsdag d. 20. februar.

  Fredag d. 23. februar er der afhentning af ikke-udvalgte værker mellem 15.00 og 17.00. Hvis du/I ikke afhenter dit/jeres værk, vil det blive destrueret, så vær meget opmærksom på dette!

  De udvalgte værker bliver sendt videre til fællesudstillingen på Københavns Rådhus, der har fernisering tirsdag d. 5. marts 2024 kl. 16.30.

  Kunstnerne bag de endeligt udvalgte værker inviteres med på tur til København, hvor de får en kunstnerisk oplevelse og bagefter er med til ferniseringen. Her kan der medtages én ledsager pr. værk (forælder, ven, pædagog e.l.). Yderligere info om dette følger pr. mail til de udvalgte kunstnere.

  Tidligere temaer

  2023: PÅ KANT ELLER FORKANT?
  2022: MIN STEMME
  2021: PÅ DEN ANDEN SIDE
  2020: VELKOMMEN
  2019: KUNSTIGT
  2018: SOM JEG SER DET
  2017: SYNES GODT OM

   

  Sidst opdateret: 21. februar 2024