Gå til hovedindhold

Mobiltelefoner, tablets og sociale medier i klubben

Her kan du læse mere om, hvordan vi forholder os til vores medlemmers telefoner og tablets, og hvordan vi har fokus på digital dannelse på blandt andet sociale medier

Indhold

    Vores tilgang til mobiltelefoner og tablets i klubbens regi er, at der i denne alder er en stor del af de unges identitet at benytte mobiltelefoner på godt og ondt. Vi har forsøgt forskellige tiltag med hensyn til brugen af telefoner i klubben samt lavet børneinterviews og undersøgelser.

    Det er mundet ud i en differentieret tilgang til telefoner i klubben på baggrund af klassetrin og kontekst. 

    Grundlæggende må børnene i 4. klasse ikke bruge mobiltelefon i klubben.

    Det er et valg, vi har taget, i håb om, at det vil få børnene til i større grad at få øjnene op for de aktiviteter og ting, der bliver udbudt i klubben. Vores børneundersøgelser har også vist, at børnene selv oplever, at det er svært at spørger andre om, de vil deltage i aktiviteter, når de sidder og kigger på en telefon.

    Derfor tror vi på, at børnenes integration i klubben - såvel som deres kendskab til øvrige børn og voksne - bliver markant nemmere ved, at de ikke har deres telefoner. Der er dog nogle enkelte undtagelser som:

    1. Når vi bruger telefonen til sociale aktiviteter - det er blandt andet at lave en film,
    2. Når vi bruger telefon til at lave Stop-motion,
    3. Når vi bruger telefonen i krea til at finde inspiration, tegne efter og så videre,
    4. Når man har telefonen på sig, fordi en alarm ringer, når man skal hjem.

    I 5 og 6. klasse må børnene bruge deres telefon i 30 minutter om dagen. Det er dog en anbefaling fra klubbens side og ikke en regel, vi i praksis kan kontrollere eller opretholde.

    Dog er det noget vi bruger, når vi ser nogen, der sidder med deres telefoner, så har vi belæg for at sige, at nu skal de lægge den til sidde og lave noget andet.

    Vi forsøger dog også at nysgerrige efter, hvad de laver på telefonen - det er blandt andet, hvad de ser, hvem de skriver med og generelt, hvad der sker på de sociale medier med mere

    De unge i 7., 8. og 9. klasse må bruge telefonen som de vil, selvom vi også opfordrer dem til at lave andre ting og deltage i aktiviteter.

    Men vi sætter os også tit sammen med dem og spørger ind til, hvad de laver på telefonen. Vi oplever, at der i den alder ofte foregår mange ting på de sociale medier på godt og ondt, og vi forsøger at give de unge en mulighed for at spare og dele det med en voksen.

    I tilfælde af at vi får viden om mobning på de sociale medier mellem klubbernes medlemmer eller andre forhold, som påvirker den enkelte negativt, vil vi håndtere det. Det er absolut ikke acceptabelt i fællesskabet, og vi kontakter dig som forælder, når eller hvis det sker.

    Sociale medier

    Sociale medier fylder meget i hverdagen - ikke mindst for børn og unge - og de er blevet en afgørende del af vores kommunikation med hinanden. Sociale medier er en integreret og betydningsfuld del af unges hverdagsliv, og de påvirker vaner, sprog og relationer samt spiller en afgørende rolle i udviklingen af børn og unges identitet.

     

    I klubberne har vi fokus på digital dannelse: Hvad er OK - hvad er ikke OK? Som udgangspunkt har vi de samme pædagogiske og etiske holdninger til sociale medier som til øvrige interaktive medier, herunder spil, og det betyder, at vi tager stilling til hvert enkelt medie ud fra en pædagogisk vurdering.

    Vi bruger ikke Facebook som et kommunikationsværktøj i klubben. Man skal være 13 år for at oprette en bruger på mediet, men vi anser det som et forældreansvar om, hvorvidt børnene eller de unge har en profil og en app installeret på deres telefon.

    Vi bruger ikke Youtube i hverdagen i klubben; men vi har en Youtubekanal med videoer fra blandt andet nogle af vores tidligere skiture: ”Beder Fritidsklub”.

    Youtube er tilladt at bruge i klubben, såfremt man ikke afspiller/viser etisk stødende indhold. Vi er i særdeleshed opmærksomme på, hvordan mediet bliver brugt af børn og unge, og vi differentierer mellem, hvad der er tilladt i fritidsklubregi og i ungemiljøerne med de større unge.

    Generelt er chat på nettet med fremmede ikke tilladt i klubben, og med Omegle tager det yderligere et trin op,  da det også fungerer med video.

    Børnene og de unge har ingen chance for at vide, hvem de møder derinde, og det vil vi ikke se i klubben. Det er et forældreansvar om, hvorvidt børnene eller de unge har appen på deres telefoner, men vi kontakter dig som forælder, hvis vi ser Omegle blive brugt i klubben.

    Helt generelt er alle former for betalingssider, betting- eller hasardsider ikke tilladte i klubben.

    Der er flere gode sider, hvor man gratis kan spille, og som vi tillader i klubben såsom Roblox. Dog er der mange af disse på nettet, og vi vil tage stilling til dem individuelt, når vi bliver bekendt med dem. Dog er det til fælles, at vi ikke tillader spil med anstødeligt sprog, sex og etiske dilemmaer. 

    I klubben bruger vi Instagram som en envejskommunikation til forældre samt som en opslagstavle til de unge i Beder Ungdomsklub.

    Man skal være 13 år for at benytte Instagram, derfor bruger vi det ikke til at skrive ud til 4. til 6. klasse.

    Vi har en lukket gruppe, som kræver godkendelse fra os for at være med i: ”Beder_Fritidsklub” og ”Bederungdomsklub”

    Vi bruger ikke Snapchat i klubben; men vi er klar over, at det er der, børnene og de unge har deres klassechats.

    Man skal være 13 år for at oprette en bruger på Snapchat, og vi ser det som et forældreansvar om, hvorvidt børnene i klubben har appen.

    Selvom TikTok ikke er en chatapp, anser vi det som problematisk, at man aldrig kan kontrollere, hvilke billeder eller videoer man får vist.

    Man skal være 13 år for at have en bruger i appen, og vi anser det som et forældreansvar hvorvidt børn og  unge har appen på deres telefoner.

    Ser vi børnene bruge appen i klubben, vil de blive bedt om at se på noget andet.

    Forældreansvar

    I klubben guider og støtter vi børnene og de unge til en ansvarlig og fornuftig etisk tilgang til medier og spil.

    Vi er dog kun en af mange arenaer som børn og unge færdes i, og vi appellerer derfor altid til et godt og åbent samarbejde med dig som forælder og øvrige samarbejdspartnere såsom Beder Skole.

    Vi anser det for et vigtigt forældreansvar løbende at være i dialog med dit barn og teenager om til- og fravalg på de sociale medier; valg af spil og chatrum, sprogbrug, normer og etik – herunder deres brug af fotos og video.

    Især med de sociale medier er vi i klubben udfordret i, at vi ikke må kigge i børnene eller de unges telefoner, samt at vi reelt ikke har nogen ret til at sige, hvad de må og ikke må have på dem.

    Det er et forældreansvar, derfor opfordrer vi dig til, at du tager en snak med dit barn om sociale medier. Vi er klar over, at der er mange forskellige tilgange til aldersgrænser, og hvad de forskellige børn må bruge. Det anerkender vi fuldt ud; dog håber vi, at man vil tage en snak om, hvad der er tilladt i klubben.

    Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har bekymringer eller spørgsmål, eller hvis du vil have en uddybelse af vores mediepolitik eller vores pædagogiske tilgange til den. 

    Vores retningslinjer lægger sig op ad UngiAarhus' mediepolitik samt anbefalinger fra Center for Digital Pædagogik.

    Sidst opdateret: 3. juli 2025